Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/9/6/barqamaal.com/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Rekryterare för extremistgrupper riktar in sig på unga i Sverige TV4 2014-10-9 Unga muslimer i Sverige sägs vara heta villebråd för extremistiska rekryterare. Nalin Pekgul, före detta riksdagsledamot (S) från Tensta, har skrivit boken Jag är ju svensk och träffat oroliga föräldrar. Även sjuttonårige Ahmad Al-Asadi, som försöker hindra jämnåriga från att åka till exempelvis Syrien, gästar studion. – Barqamaal

Rekryterare för extremistgrupper riktar in sig på unga i Sverige TV4 2014-10-9 Unga muslimer i Sverige sägs vara heta villebråd för extremistiska rekryterare. Nalin Pekgul, före detta riksdagsledamot (S) från Tensta, har skrivit boken Jag är ju svensk och träffat oroliga föräldrar. Även sjuttonårige Ahmad Al-Asadi, som försöker hindra jämnåriga från att åka till exempelvis Syrien, gästar studion.

is krigare

Reports: ISIS enslaving Yazidis
Yazidi refugees tell Human Rights Watch ISIS is forcing captives into sexual slavery and demanding they convert to Islam.

Göteborgare strider med IS

Publicerad 12 oktober 2014 Uppdaterad 10:29

Mannen till vänster är Shakir Waheib, en av Islamiska statens ursprungliga medlemmar.

Mannen till vänster är Shakir Waheib, en av Islamiska statens ursprungliga medlemmar.

Arkivbild: APSahlin: IS-intervju ger unik inblick

Amer älskar döden mer än livet. Han är en av de första svenskarna som reste ner för att strida med Islamiska staten mot regimen i Syrien. I en intervju i GP berättar han om varför han och unga göteborgare väljer att ansluta sig till det heliga kriget.

Vi träffas på en parkering i utkanten av Göteborg. Amer är i 25-årsåldern, vältalig och artig. Han är uppvuxen i Göteborg men har arabiska rötter. Säpo säger att man vet att 85 svenskar strider med islamistgrupper i Mellanöstern, men Amer hävdar att han själv är en av runt 200 göteborgare som strider eller har stridit med grupper som den fruktade organisationen Islamiska staten.

IS, som för bara några månader sedan var en okänd rörelse för större delen av den europeiska befolkningen, är nu en symbol för en grymhet som inte skådats sedan andra världskriget. Men enligt Amer är den bilden fel.

– Vi tar tillbaka det som är vårt. Vi befriar den muslimska befolkningen från förtryckare och regeringar som i åratal slaktat, torterat och våldtagit våra bröder och systrar, säger han.

Amer ger ett lugnt och samlat intryck, men när han pratar om kriget blir han hetsig. I hans ögon är Islamiska statens kamp en reaktion på ett förtryck och en terror som har startats av bland andra Syriens president Bashar Al-Assad.

Han beskriver sin egen uppväxt som normal. Han kommer från en religiös familj, men det var först för fyra år sedan han själv blev praktiserande muslim. Till en början sökte han sig till en vanlig moské. Men det var när TV-bilderna från krigets Syrien började kablas ut som han förändrades.

– Jag kunde inte bara titta på när jag såg vad som hände där nere.

Han bestämde sig för att resa till fronten. Nu tillfälligt hemma, efter ett och ett halvt års strider, är Amer bergfast i övertygelsen om att det han gör är rätt. Han är inte rädd för att dö och han bryr sig inte om vad andra tycker om honom.

– Allt jag gör är mellan mig och Allah. Om folk förstår mig eller inte, det är oväsentligt, säger han.

Det blir flera möten och samtal innan Amer till sist ställer upp på en intervju. Det gör han trots att han egentligen har låga tankar om media. För Amer menar att det till stor del är västerländsk media som skapar en förvriden bild av vad som pågår i Mellanöstern.

– Det som i själva verket händer är oundvikligt. Det står i Koranen. Först skulle muslimerna lida svåra nederlag. Västerlandet skulle segra. Men sedan gör västvärlden slut på sina pengar, muslimerna reser sig och vinner den största segern, säger Amer.

För att understryka det han menar är förutspått nämner han finanskrisen.

Amer pratar mycket om Koranen och om hur den har förändrat hans liv. På frågan om han har dödat någon brister han ut i ett leende.

– Det är mellan mig och Allah.

Nära anhöriga har redan stupat i striderna. Fast stupat är fel ord, tycker Amer.

– Det finns ingen död för oss. Det här livet är bara en prövning, en prövning som avgör vilket liv vi kommer att leva efter döden. Det här livet är inte viktigt. Det är vad som händer efter döden som är viktigt, säger han.

Göteborg har pekats ut som överrepresenterat när det gäller unga män som reser ner för att ansluta sig till olika jihadistgrupper. Men Amer säger att det inte är sant, som vissa hävdat, att det beror på att det finns skickliga rekryterare här.

– Det är ingen som rekryterar någon. Om du ska ansluta dig till kampen så är det för att du är kallad av Gud. Det vet du själv, ingen annan kan berätta det för dig.

Varför det då är just så många göteborgare som lockas att resa ner kan han inte svara på. Det verkar heller inte vara något han reflekterar över.

Kriget som pågår nu är bara början, enligt Amer. Det som kommer att ske är att Islamiska staten upprättar ett kalifat som täcker stora delar av den arabiska världen. På sikt kommer kalifatet att sprida sig även långt utanför det som idag räknas som arabvärlden. Ändå hävdar Amer att bilden som sprids av Islamiska staten är fel.

Muslimska ledare världen över, liksom här i Göteborg, fördömer IS tolkning av Koranen. En vanlig mening är att Islam är fredens religion. Den bilden sågas av Amer.

– De är hycklare. De vet att vi har rätt, men de låtsas något annat för att passa in i det västerländska samhället.

Amer menar att det står tydligt och uttryckligen i Koranen att varje rättroende muslim måste begå jihad.

– Allt annat är lögn, säger han.

På frågan om varför IS dödar andra muslimer säger han att de andra helt enkelt inte alls är muslimer.

– De kanske kallar sig muslimer. Men de följer inte Koranen och profeten Muhammeds ord. De är inga riktiga muslimer.

Nyligen inledde USA tillsammans med en bred koalition av andra länder flygbombningar mot IS, nu också i Syrien. Amer ser det som en välkommen utveckling som påskyndar vad han beskriver som den avgörande striden.

Vid ett tillfälle efter ett långt samtal tar Amer fram mobilen och visar bilder på vänner och bekanta som han nu kallar martyrer. Ett 20-tal unga män, däribland göteborgare, ses på bilder döda, ibland med delar av huvudena bortsprängda. Många av dem har ett leende på läpparna.

– Ser du? Vi älskar döden. Vi njuter när vi dör, titta så fina de ser ut, säger han.

Sedan visar han några utvalda bilder på soldater ur Syriens armé som nyligen dödats. På bilderna ses unga män med förvridna ansikten och uppspärrade ögon.

– Titta, de är livrädda, de ser läskiga ut, säger Amer.

Han målar upp en bild av att det inte går att besegra krigare som har en brinnande önskan att dö. På frågan om hur han ser på att muslimer i Sverige drabbas negativt av IS framfart i Irak och Syrien rycker Amer på axlarna. Det är som att den frågan väger lätt i sammanhanget.

– Alla har det bra här. Där nere är det ett helvete. Det är därför vi krigar, för att rädda folket från Al-Assad och hans armé – och från den fria syriska armén.

Den fria syriska armén, som stöttas av västvärlden, beskrivs av Amer som några av de värsta krigsförbrytarna.

– Vi har räddat systrar som suttit inspärrade, drogade och våldtagna av den så kallade fria syriska armén. Det är därför folket älskar oss. Vi har moral. Vi behandlar våra medmänniskor med respekt och inte som smuts som Al-Assad och Fria syriska armén gör, hävdar Amer.

Att Islamiska staten anklagas för samma saker viftas bort. Amer har lätt för att prata och förklara och han är hela tiden djupt engagerad när han beskriver varför han har gjort sina val i livet. Han pratar också gärna om Sverige och Göteborg, som han säger att han älskar.

– Folk här behöver inte vara rädda för oss. Ingen har något intresse av att slåss här.

Så Säpos farhågor, att hemvändande jihadister ska begå terrorbrott här, stämmer inte?

– Varför skulle jag vilja göra något här? Sverige är världens bästa land. Här hade jag velat leva mitt liv om inte allt var som det är.

Nu säger han att han inte har något val. Att stanna här i tryggheten är fegt. För Amer är det bara kampen som räknas.

Mannen till vänster är Shakir Waheib, en av Islamiska statens ursprungliga medlemmar.

 Sahlin: IS-intervju ger unik inblick

En unik och värdefull inblick i de tankar och föreställningar en ung man som slåss för IS har. Det säger den tidigare partiledaren Mona Sahlin om GP:s artikel på söndagen om Amer.

– Det är en fascinerande läsning, säger Sahlin. Det är första gången jag kommer nära den världsbild som en ung man som valt att slåss för IS egentligen har.

Läs också:Göteborgare strider med IS

– Tidigare har det endast varit anhöriga till dessa personer som uttalat sig. Här får vi en viktig pusselbit när vi vill veta mer om denna värld och dessa tankemönster.

Mona Sahlin utsågs av alliansregeringen till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon skall våren 2016 rapportera sina förslag till regeringen.

– Jag skall träffa Alice Bah Kuhnke inom kort och diskutera hur den nya regeringen ser på mitt uppdrag.

Besökte Göteborg

Sahlin besökte för ett par veckor sedan Hammarkullen i Göteborg för att prata med polis, kommunala tjänstemän och representanter från olika trossamfund om orsakerna till sympatierna för IS och vad som kan göras för att hindra rekryteringen till terrororganisationen.

Läs också:“Ett drömscenario för extremisterna”

En stor del av dem från Sverige som krigat och krigar för IS kommer från de nordöstra stadsdelarna i Göteborg.

– En del har kommit tillbaka levande, en del har kommit tillbaka döda och en del är fortfarande därnere, säger Sahlin.

– Det viktiga är att förhindra att fler åker ner. Det finns många modiga personer i Göteborg som gör storartade insatser för att stävja rekryteringen.

Amer, som intervjuades av GP, slåss främst på grund av sin religiösa övertygelse och för att befria befolkningen i Syrien och Irak från ett förtryck från västvärlden.

– Men det finns många andra som slåss med IS för att komma hemifrån, för att uppleva något spännande och för att få en mening i livet, säger Sahlin.

Inte bara religiös konflikt

Samtidigt är det, enligt Sahlin, viktigt att komma ihåg att det finns en politisk konflikt i Mellanöstern, inte enbart en religiös. USA; s roll är omstridd och USA både fiende och bundsförvant,

– Varje individ är unik och varje förevändning för att slåss för IS är unik. Det finns ingen enkel lösning för att hindra rekryteringen till IS eller andras våldsbejakande extrema grupperingar, varken på höger- eller vänsterkanten, varken religiösa eller icke-religiösa.

I Storbritannien finns en till synes framgångsrik metod för att stödja anhöriga till de personer som ägnar sig åt våldsam extremism och för att ta hand om personer som kommer tillbaka till Storbritannien efter mer eller mindre våldsamma aktiviteter i andra länder.

– Jag hoppas kunna hämta idéer och tankar där, säger Sahlin.

“Ett drömscenario för extremisterna”

Publicerad 05:00 Uppdaterad 09:39

Ulf Boström rör sig vant i Göteborgsmoskén, han skojar och pratar med de flesta han möter. Sedan flera år tillbaka deltar han varje vecka under fredagsbönen i någon av stans moskéer. Han jobbar i den särskilda integrationsgruppen inom Göteborgspolisen och han har ett förtroendekapital som det tagit nästan ett decennium att bygga upp. Nu är hans uppgift viktigare än någonsin.

– Vi har en situation i Göteborg där sprickorna mellan olika grupper förvärras snabbt. Mellanöstern står i brand och människor med rötter där nere är djupt engagerade i sina egna folks öden. Samtidigt breder islamofobin ut sig i samhället, säger Boström.

I söndagens GP intervjuades Amer som är en av många göteborgare som valt att ansluta sig till Islamiska staten i Syrien. I reportaget pratar han med inlevelse om Koranen och det heliga kriget.

Läs också: Göteborgare strider med IS

Läs också: Skyll inte IS terror på Islam

– Ska vi bygga upp ett förtroende mellan muslimer och ickemuslimer måste vi lära oss att skilja på islam och extremister, muslimerna måste få ta tillbaka sina symboler, säger Boström.

Han gör jämförelsen med hur rasisterna lade beslag på svenska flaggan under 80-talet. Men samhället lyckades ta den tillbaka och idag är flaggan återigen oproblematisk.

– Ta ordet jihad, det har blivit synonymt med extremistiskt våld. Jihad är i grunden ett vackert ord som handlar om det rätta sättet för en muslim att leva. Extremisterna älskar när vi kallar dem jihadister för då legitimerar vi att de gör saker i Koranens namn.

Även ordet islamister bör undvikas, menar Boström. När klyftan mellan etniska svenskar och muslimer ökar jublar extremisterna, hävdar han.

– Det är ett drömscenario för terrorister. När främlingsfientligheten ökar växer också utanförskapet och fler riskerar att radikaliseras, det är helt i linje med deras strategi.

Boström som möter företrädare för många olika invandrargrupper och religiösa grupperingar ser en rädsla som breder ut sig i staden. En rädsla som allt oftare handlar om en fruktan för extremisterna.

– Det finns minst 182 nationaliteter i Göteborg. Det finns många olika trosinriktningar och det vi behöver nu är gemensamma ställningstaganden och mer samarbete. Men för att muslimer ska känna sig delaktiga måste vi alla sluta att jämföra dem med extremister.

Ett exempel på en förening som arbetar förebyggande, men utan ett organiserat samarbete, är islamiska kulturföreningen i Biskopsgården.

– Vi har haft ett möte med 150 personer där vi bett föräldrar att hålla koll på sina barn och där vi har förklarat att extremismen är oförenlig med islam, säger imamen Abdelkader Noor.

Abdelkader Noor säger att de jobbar mycket aktivt för att inte ungdomar ska hamna snett.

– Men vi skulle gärna se ett bättre samarbete med kommunen, säger han.

Politiker och tjänstemän beskrev i gårdagens GP hur man tar situationen med radikaliserade unga män på stort allvar. Samtidigt medgav man att man inte ens har svar på den grundläggande frågan varför Göteborg sticker ut i statistiken.

– Det finns inga enkla svar. Men ett svar är att både utanförskapet och segregeringen är mycket svår här, säger Boström.

Läs mer:Säpo ser ett exceptionellt stort resande till Syrien

Han befarar att situationen kommer att förvärras. Och en tilltagande främlingsfientlighet beskriver han som det största hindret för att stoppa utvecklingen.