Mohamed Abdullahi Mohamed: The New President of Somalia

 

 

farmaajo1Farmaajo

Somalia har valt ny president

Publicerat kl 17.34
“Har inte haft en riktigt fungerande regering på 25 år”
(0:38 min)
Mohamed Abdullahi Farmajo
1 av 3
Mohamed Abdullahi Farmajo. Foto: Farah Abdi Warsameh, TT

I Somalia är det klart att landets tidigare premiärminister Mohamed Abdullahi Farmajo kommer bli landets nya president.

Adbullahi Farmajo vann presidentvalet i dag efter att den sittande presidenten Hassan Sheikh Mohamud erkänt sig besegrad.

Abdullahi Farmajo var premiärminister i Somalia några månader under 2010 och 2011.

Efter sex timmar och två rundor av omröstningar lyckades han inte få ihop dom två tredjedelar av alla röster som behövdes för att vinna – men hans huvudsakliga motståndare Sheikh Mohamud gav upp efter att ha fått knappt hälften så många röster.

Många skulle nog inte beteckna valet i Somalia som ett riktigt val, men en hel del somalier som jag träffade i Mogadishu i december kallar det ändå för en valprocess och ett steg framåt för landet.

Flera månader försenat kunde idag den sista delen i denna process genomföras då landets 275 nyvalda parlamentariker i sin tur väljer den nye presidenten. Av säkerhetsskäl genomförs den här proceduren i en stor hangar inne på den internationella flygplatsen i Mogadishu, bakom betongmurar och under bevakning av den Afrikanska unionens styrka på plats.

Det största hotet kommer från terrorgruppen al-Shabaab som legat bakom en rad bombdåd och väpnade attacker inne i huvudstaden de senaste veckorna. Valprocessen har också färgats av anklagelser om omfattande korruption och köpta röster.

Enligt journalister på plats tillåts inte parlamentarikerna ta med sig sina mobiler in i vallokalen. De får inte heller ha med sig mer 500 dollar i kontanter – allt för att förhindra röstköp in i det sista. Från början var det 20 kandidater, men nu inför den andra valomgången återstår bara tre – varav den sittande presidenten Hassan Sheikh Mohamud är den som samlat flest röster hittills.